Kars ilimiz ülkemizin en soğuk ilidir. Ayrıca denizden yükseklik olarak en yüksek il merkezine de sahiptir. Kışın sıcaklık genelde eksilerde olmaktadır. Anadolu’ya Kafkaslardan girişin yeri olan
Kars kışın hava sıcaklığı genelde sıfırın altındadır.
Kars ilimizin organik balı çok meşhurdur. Ayrıca Kars’ta üretilen
Kars kaşarı da çok meşhurdur. Ülkemizde başka yerlerde üretilen kaşarların karşılaştırılamayacağı kadar kalitelidir. Bu kalitesi ile ün yapmıştır. Bu ünü sayesinde de Kars’ın en büyük gelir kapılarından birisi olmuştur. İlin en büyük geçim kapıları tarım ve hayvancılıktır. Gravyer peyniri ise dünyaca ünlü bir şehirdir.
Kars ilimizdeki Ani harabeleri, Kars kalesi ve Kars harabeleri başlıca yerlerdir. Bunları görmeden yapılacak bir
Kars turu aslında daha çok arka sokak turu olacaktır. Kars tren garı ile gelecekler için doğu ekspresi tek yol olmakla birlikte, Ankara’dan 45 saat sürmektedir. Bu uzun sürenin hava durumuna göre daha da uzun sürme ihtimali mevcuttur.
Şehir 40 yıl boyunca Rusların elinde kaldığı için Türkiye’nin en geniş caddelerine sahiptir. Ayrıca 40 yılın mazisi olarak pek çok Rus evi de Rus mimarisine örnektir. Bu mimari örnekleri Türkiye’nin başka bir yerinde bulamazsınız.
Kars aslen Rusya’da olan Bolşevik ihtilali sonucunda Türkiye’ye bağlandı.
Şehirde pek çok millet yaşamaktadır. Bu mozaik sayesinde orada kuracağınız dostluklarda bu mozaik görünümlü yaşama bir kere girdiniz mi artık çıkmak istemezsiniz. Bu şehrimizin sevdalısı da nefret edeni de boldur. Sevdalılarından birisi de Rus yazar Aleksandr Puşkin’dir. Yazar Puşkin şehir Rusların elindeyken bu kenti denetime gelmiştir. Yazarda unutulmaz izler bırakan bir kentimizdir.
Bu kentimizden gravyer peyniri almadan dönmeniz durumunda büyük zarar etmenize neden olacaktır. Bu durumda yapılacak alışverişlerde gözden kaçırılmamalıdır. Şehrin turizm potansiyeli yüksek olmasına rağmen gerektiği kadar kullanılmadığı için şehrin gelir kaynakları arasında turizm yeterince olmamaktadır. Bunun yerine tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Bu gelişim içinde buğday, arpa ve şeker pancarı vardır. Meyve üretiminde kayısı, elma ve ceviz en çok üretilen meyvelerdir. Kaşar ve bal dışında hayvansal satılmamaktadır.
İldeki turizm faaliyetleri artması ümit vericidir. Bu sayede daha fazla turistik imkanlar artmakta, daha fazla turizm geliri vaat etmektedir.